
Sicilija, tako svoja, a opet deo Italije sa svim šarmom koji ona nesumnjivo nosi kao kraljica stila. Ovo veličanstveno italijansko ostrvo prepuno nepredvidivosti na svakom koraku, da li kroz ostatke istorije ili još očuvane divlje mediteranske prirode, uvek nas ostavlja zatečene svojom lepotom i bogatstvom ukusa i mirisa pri svakoj novoj poseti. Nekad je to miris marcipana, nekad vrhunskog sicilijanskog espressa Miscela d’Oro, nekad ukus crvenog Marsala na našim nepcima. Ništa manje ne očekujemo od ostrva koje se “miluje” s tri mora – Tirenskim, Sredozemnim i Jonskim.
Kako je i sama Italija zemlja koja se svojom mediteranskom klimom i geografskim položajem može pohvaliti za jednu od zemalja koje su raj za vina, tako je i njeno ostrvo – Sicilija, pored turizma, razvijala vinogradarstvo, ulagala u brand svojih vina. Danas Sicilija ima više vinograda nego bilo koja oblast u Italiji. Dosta dugo vodila je primat u količini proizvedenog vina, jer je išla na što veću količinu, na uštb kvaliteta. Međutim, kako je tržište postalo zahtevnije, konkurentnije, svoju strategiju su totalno preokrenuli
Možda je do klime, zemljišta, a možda je zaista čuveni vulkan Etna najviše odgovoran za posebnu karakteristiku koju sicilijanska vina imaju. Minerali prisutni u zemljištu u tom delu ostrva, vinari su odavno prepoznali kao razlog zašto je grožđe u tom delu drugačije i posebno. Zato je danas najveća koncentracija vinograda baš u širokom pojasu oko vulkana. Tu se mešaju mediteranska klima, sa dosta sunčanih dana, suvim letom i hladniji vazduh uz zemljište bogato mineralima, čineći vina te regije izuzetna. U vinima zato dominira ukus zrelog i pečenog voća. Jedan od razloga uspeha sicilijanskih vina je i autohtone sorte, koje su počeli mlađi vinari da favorizuju kako bi mogli da budu dovoljno konkurentni i drugačiji na svetskom tržištu. Danas, neka od najboljih vina sa ovog ostrva su upravo vina lokalnih sorti, jedne ili kupažiranje dve ili više sorti. Uglavnom to su vina sa visokim procentom alkohola. Neka od najpoznatijih sicilijanskih vina su: moj omiljeni Moscato di Pantelleria, Eloro Nero, Corvo di Salapature, Marsala, Malvasia delle Lipari…
Ovo prelepo ostrvo je jedno od najstarijih vinskih regiona u Evropi, ali koje je uglavnom bilo poznato po Marsalu, jačem, slađem vinu. Interesantno za ovo vino je da burad nikad nisu puna, zbog potrebne oksidacije. Zatim, samo vino mora da sazreva 5 godina, da bi krenulo na tržište. A da bi dobilo etiketu čuvenog Marsala rezerva 1840, prvo mora da leži 3,5 godine u burićima od slavonskog hrasta, a onda još godinu dana u antičkim burićima i pola godine u flašama.
Ali, zato gutljaj tog vina i njegov ukus, punoća, ostaće vam zauvek na nepcima, kao i ukus čuvenog, vrhunskog sicilijanskog espressa Miscela d’Oro. Ulepšajmo neko svoje popodne ukusima Sicilije.
