Ono traži svoj momentum. Nije za “jednu s nogu”, “na eks”, ono se ne meša sa drugim tečnostima, osim onima u nama. Solo igrač koji bira društvo, vreme  mesto, a neretko i muziku – crveno vino!

Kakvu to tajnu crveno (crno) vino krije? Znamo da alkohol (in general) nije dobar. Ali da li je crveno vino uopšte alkohol, ili božji nektar, najstariji sok, piće koje je i samo u redovima Biblije, na posnoj trpezi, u ritualu pričešća…Zato, posebna “etiketa” za ovaj nektar, jer to svakako nije samo alkoholno piće. Uostalom potvrđeno je da čaša ili dve crvenog vina dnevno, može imati neverovatne zdravstvene blagodeti za naše zdravlje. Šta je onda ustvari istina” Izgleda samo da je “istina u njemu”.

Njegova dobra svojstva svakako ne dolaze od prisutnog alkohola u njemu. Crveno vino sadrži vrlo moćne antioksidanse (jednostavno rečeno čistači), supstance koje štite naše ćelije od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali (otrovi, toksini). Vino je podjednako dobro za zdravlje žena i muškaraca, ako se uživa u normalnoj količini. Međutim muškarci zbog svoje konstitucije, mogu dve čaše vina tretirati kao nešto umereno, dok je kod žena to jedna čaša dnevno.  Kao i svaki nektar, lek,  neumerenost čini suprotan efekat i može oštetiti srce, jetru… i dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Šta je to zdravo u crvenom vinu? Pre svega to su antioksidansi – čistači u nama koji sprečavaju slobodne radikale da napadnu ćelije tela i pomažu sprečavanje razgrađujućih procesa unutar tela. Setite se isečene jabuke, i kako posle nekoliko trenutaka ona postaje smeđa, od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, procesa koji se naziva oksidacija. Ali,  ako isečenu krišku poprskamo sokom od limuna (sadrži antioksidans – vitamin C), meso jabuke ostaje belo.

Flavonoidi i resveratrol su glavne vrste antioksidansa koji se nalaze u crvenom vinu:

  • Flavonoidi su prirodne boje  i antioksidansi koji se nalaze u biljkama. Kod crnog vina, glavni tip flavonoida je antocijanin, supstanca koja se nalazi u opni grožđa i proizvodi specifičnu purpurno-crvenu boju vina. Ovi flavonoidi u crvenom vinu smanjuju količinu “lošeg”, a povećavaju količinu “dobrog” holesterola u krvi.·         
  • Resveratrol je jedinjenje koje proizvode same biljke kako bi im pomoglo da se odbrane od gljivičnih infekcija i drugih bolesti. Supstanca imuniteta same biljke. Spada u vrstu antioksidansa poznatih kao polifenoli. Resveratol ima izuzetne rezultate u labaratoriji u sprečavanju rasta ćelija raka. Neka istraživanja su potvrdila da čaša crvenog vina dnevno, kod muškaraca, smanjuju rizik or raka prostate za 50%, pogotovu kod onih vrsta galopirajućeg raka. Spomenuli smo čašu, upravo zato što više od toga može izazvati kontra efekat i uticati na provociranje nekih vrsta ove bolesti.

Tako da …dragi muškarci, ne koristite ove informacije kao izgovor za ispijanje flaše omiljenog Brunella ili Plavca dnevno.  Inače i među vrstama crvenog vina postoje razlike kad je zdravlje u pitanju: Cabernet Sauvignon sadrži najviše antioksidansa, što ga čini i najzdravijim od zdravog crvenog nektara. Slede Širaz, Pinot Noir, dok Merlot ima najmanje antioksidanasa, ali svakako ih sadrži.

Istraživanja i traženje zdravstvenih prednosti u konzumiranju crvenog vina ne prestaju.  Treba li nam potvrda da gutljaj ovog purpurnog grožđanog nektara, prija našem telu još dok se u svojoj posebnoj čaši približava našim usnama, izaziva pokretanje svih čula i sokova, zadovoljstvo na prvi gutljaj? Te kapi u nizu jasne note, mirisa, baršunaste boje i plišane strukture klize nepcem i mi više ne razmišljamo ni o flavonoidima ni bilo čemu, samo kakvu priču do kraja gutljaj nektara priča. Uostalom, posmatrajte ritual i pokrete kojima muškarac uzima flašu crvenog vina da otvori. Svakoj boci prilazi lagano, gledajući zanimljivost etikete, neke detalje, čvrsto i iskusno uzima je u sredini tela boce. Polako izvlači čep, prinosi da oseti miris vina koji se uvukao u njega i… njegova priča počinje. Nije slučajno I nije vam se učinilo da ovo podseća na udvaranje ženi.

[intro][/intro]

U umerenoj količini je vrlo blagotvorno za zdravlje: visok sadržaj moćnih  supstanci koje prijaju srcu, nervnom sistemu, u preventivne svrhe zaštite od raka

Pitala sam neke večne zaljubljenike u crveno vino šta je za njih to sveto piće, kakvo je to uživanje? Nemali broj godina životnog iskustva, boca i vinograda tera me da poverujem da to nije samo “jedna boca više”. “Njeno posmatranje, neizvesnost ukusa, želja da se proba, približe usne kao kod prvog poljupca, da se oseti miris, kao parfem, da je uhvatiš oko struka, …sve je to magija zavođenja, skup malih i pažljivo biranih rituala. Rituala koje samo uživanje može da razume, a vino zna kako”, kako kaže Aca. “Da li je onda čudno zašto muškarac s velikom pažnjom bira bocu crvenog vina koju želi da pije. On uživa u njenoj magiji, priči koju ima da mu ispriča I koja neće biti ista, nikad nije ista”. Za Djordja je specifična zahtevnost koju crveno vino traži i ujedno prihvatljiva za onu lepotu i uživanje koje od njega očekuje. Baš kao i kod žene, koju želi.  Uživa polako, u dugim gutljajima, kao što svaki put uživa uz svoju dragu. Za njega je to eliksir, više od vina. Ono je zavodljivo i neizvesno kao ženska priroda. Drugačije prija danju, na drugačiji način noću. Omamljuje ga i zavodi lagano, onako kako samo prava žena ume. Za jednog kapetana to je biti il’ ne biti, jer samo s ženom s kojom može da uživa u vinu, može da uživa i u životu. Ono je momentum u danu, noći u kom vreme traži da se uspori. Ono se najlepše pije iz usana voljene.

 

[hercules-gallery ids=“6070″ rowheight=“150″ margins=“5″ captions=“true“ randomize=“false“]

 

Jedino još da definišemo kolika je ta “umerena količina”, jer bića smo koja ne vole kako vidljive , tako ni nevidljive granice. Bića koja smatraju da su privilegovana jer im je data spoznaja uživanja. Čemu onda ograničenja? Mera u izazovima i uživanjima umetnost je življenja, ali…to ćemo ostavii da svako svoje delo kreira i u tom stvaranju sebe istražuje.

Možda sa ovim lepim rečima završiti ovu priču i pogledati sada na svoju čašu vina drugim očima. Uživajte i ne žurite u momentima koje poklanjate sebi i drugima. To je najlepše što nam vino priča.

 

Related Posts