Prirodni fenomen, koji se dešava sredinom juna i traje samo 2 dana, ali i divna ljubavna priča.

Cvetanje reke, fenomen star 200.000 godina, dešava se jedino još na Tisi i na kineskoj reci Jangcekjang. Nekada se ovaj fenomen dešavao na mnogim rekama, ali danas, nažalost samo još na dve. Zagadjenost i odumiranje njenih flora i fauna odnelo je ovakve lepe fenomene u istoriju. Šta stoji iza ovakve divne pojave?

Tisin cvet koji tri godine živi u mulju, u stadijumu larve, koja se presvuče za to vreme oko 20 puta, ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah otplesao svoj prvi i poslednji ljubavni ples. Ovi insekti zeleno-zlatne boje tela i crnih očiju, izlaze iz svojih larvi na površinu da bi upoznali lepotu ljubavi, lepotu prirode, sunca i posle samo par sati napustili svet. Prvi umiru mužjaci, a posle polaganja jaja, pred zalazak sunca umiru i ženske. Njihovo letenje iznad površine reke ljudi su nazvali cvetanje Tise. Prava Romeo i Julija priča prirode.

U neka davna vremena, ribari i žitelji okolnih sela nazvali su tu pojavu maglom – u suton, određenog dana pred početak leta druga obala reke bi nestala na nekoliko sati uvučena u gustu mlečnu maglu. Verovatno su u ta davna vremena o ovoj pojavi ispredane priče, ali ipak, to nije nikakva misteriozna pojava, reč je o prirodnom fenomenu koji se skoro svake godine, u zavisnosti od temperature vode dešava.

Neka vas ova priča inspiriše da za ljubav treba živeti i pravu s razlogom čekati.

Related Posts