On tako vešto ume da ženu učini posebnom, običnu garderobu na njoj učini skupocenom, da pečat, odredi stil…njegovo veličanstvo nakit. Još davno je čuvena ikona stila Coco Chanel rekla:

„Jednostavnost je glavna osobina elegancije“

To izuzetno važi za nakot. On se vekovima vezivao za bogatstvo, status, nekada isključivo od plemenitih metala, dragog i poludragog kamenja. U nekim zemljama on je i dalje obavezan pri prosidbi. Negde se moraju izdvojiti ozbiljne količine zlata ako muškarac želi da žena koju je izabrao pristane da se uda. Uglavnom…vekovima nakit je „ženski trezor“, njena produžena ruka lepote.

Iako danas, uz stil života, povećan kriminal, sve manje se nose plemeniti komadi nakita, žene se prkosno i uporno ne odriču svog ukrasa. Svih generacij žene… od unuke, do bake, svaka na svoj način ga nosi.

Vratiću se na početak ove priče, jer nisam slučajno citirala slavnu Coco. Ona je medju prvima postavila neke kodekse nošenja nakita sa stilom. Smatrala je da će extravagantan i originalan nakit svaku jednostavnu odevnu kombinaciju, ravnih linija, učiniti elegantnom. Jednostavno. Svi znamo njenu malu crnu haljinu i duge bisere na cuvenoj Odri Hepbrn. Njen Chanel kostim iz koga vire kratke niske bisera oko vrata. Bila prva koja je posebnu posebnu pažnju poklanjala nošenju nakita sa stilom, ukazivala na to kako da se nakit kombinuje sa odevnim delovima, u zavisnosti od prilika i mogućnosti. Ono što je uvek isticala je preterivanje, koje i danas često vidimo. Od želje da se bude elegantan sklizne se u neukus i kič. Umesto stila, dobijemo novogodišnju jelku. Svaka žena trebalo bi da zna…ako ima jedan značajan, upečatljiv komad nakita na sebi, na njemu je akcenat, na njemu je usmerena pažnja. Svaki sledeći komad meša akcente, razvodnjava pažnju i efekat je…, kao kada promašimo garderobu za odredjenu priliku „overderesed“. Da ne spominjem procenu sagovornika, okoline, kada umesto da bude fokusiran na nas on se pita da li je nešto ostalo u našoj kutiji za nakit. Kada su diskretni delovi nakita u pitanju, tada je poželjno kombinovanje nekoliko delova koji daju diskretan efekat na eleganciju: mindjuse sa ogrlicom, ili narukvicom.

Sasvim je jasno da današnja pravila nošenja nakita I nisu toliko stroga kao što su nekada bila. Samim tim za određeni nakit otvorile su se nove mogućnosti, ne limitirajući pritom povod, stil ili upotrebu odredjenog nakita. Ali, ipak treba biti pažljiv I ne staviti na sebe sve što imate u svojim “ženskim” kutijicama. I ovde važi pravilo “manje je više” (the less is more).

Nekada je bilo pravilo da se dijamanti ne nose preko dana i nikada pre 40-te godine života, dok su biseri bili potpuno zabranjeni u sportskim odevnim kombinacijama. Okolina je vrlo neprijatno osudjivala kršenje ovih pravila. Danas stvari su se promenile, i u načinu nošenja dijamanata, i u načinu posedovanja istih.

Ali, treba imati u vidu da kako dijamanti tako i biseri, treba da vam pripadaju a ne samo da ih posedujete, što je velika razlika, ako se razume.

Related Posts