Koliko je otrova u onome sto jedemo, ili pijemo? (Nemojmo zaboraviti da stresom i tugom možemo i sami napraviti u sebi otrove i to jako opasne).  Sve namirnice koje se prerađuju i obrađuju u više faza, tretiraju raznim hemijskim preparatima za: boju, čvrstinu, homogenost, bistrinu, trajnost, ukus… Svi ovi preparati su u izvesnoj meri otrovi za naš organizam. Primer, hleb kao jednostavna namirnica nosi u sebi aditive (pričamo o hlebu koji nije spremljen kući po tradicionalnoj recepturi), mleko, meso, neprirodni sokovi, gazirana pića, dečiji slatkiši… prepuni jakih boja, ukusa, kako bi privukla decu.

Savremen način života čoveka je naterao da sebi traži uštede vremena gde god je to moguće. Ušteda u spremanju hrane, putem poluproizvodi ili gotova jela… postala su spas. Da li? Ili omča.

Da li znamo zasto su proizvodi za bebe kratkog roka, strogo kontrolisani… zato što nemaju konzervansa, veštačkih boja i ostalih “E-ova” u sebi. Zašto je onda hrana za “odrasle” postala nekontrolisana? Naravno ekonomski faktor je u pitanju. Bebin organizam ipak se ne može izboriti sa otrovima onakio kako to “može” organizam odraslog čoveka. Beba ne može da bira. Zašto mi onda svesno biramo loše po nas? Glavni odgovor je u neznanju i, kako smo već spomenuli u ekonomskim faktorima. Zemlja u kojoj je hrana poznato kvalitetna, ali i skupa je na primer Francuska. S druge strane, ako odete u Nemački hipermarket naćićete brdo jeftine hrane, tzv “private labels” ali hrane koja nema nikakve nutritivne vrednosi i prepuna je otrova. Samo možete primetiti kako to da i danas “domaće skuvano” najviše prija organizmu? Odgovor je u količini toksina kojima trujemo organizam.

Postoje nekoliko načina kako da smanjimo, ili skroz isčistimo organizam od otrova. Proces zavisi od toga koliko “cistaca” stavimo u pogon, i koliko otrova unosimo i dalje.

  • Fizicka aktivnost – ukljuciti neku fizicku aktivnost koja ce podici puls makar na pola sata , sat dnevno. Podignimo puls sa 80 na 120 i 20% ubrzavamo razmenu kiseonika i ugljen dioksida…20% ubrzavamo izbacivanje otrova kroz usta
  • Voda – svi znamo koliko je ona bitna…ona nam “pere” organizam. Manje vode u crevima, duze se otrovi u njima zadrzavaju. Manje vode u celijama, manje se znojimo, a znamo da i znojem izbacujemo otrove. Izbacimo ih kroz kozu
  • Hrana – hajde da pogledamo sta jdemo , da makar na dva dana izbacimo sve preradjene namirnice…mozemo li dan na povrcu ili svezem vocu? Pokrenimo creva celulozom , pomozimo zelenim cajem – poznatim antioxidansom. Izbacimo otrove iz svojih creva. Napravimo plan kako da trajno eliminisemo parazite koji nam traze da unosimo “preradjene secere”
  • Vazduh – svaki trenutak koji sebi mozete priustiti boraveci na svezem vazduhu u prirodi, nemojte propustiti. To je vit C za vas mozak.

Za sve one koji zele malo ozbiljniji pristup detoksikaciji svog organizma , mogu primeniti ovu fazni rezim ishrane za detoksikaciju i blago regulisanje telesne tezine.

U PRVOJ fazi totalno iskljuciti namirnice koje imaju u sebi , u svom procesu prerade, dodatak nekog hemijskog neprirodnog preparata. …. Skoncentrisati se na namirnice koje su sto manje obradjene u odnosu na svoj prirodan oblik. Na taj nacin iz organizma se ciste nakupljeni depoi otrova. Na primer, od mesa najcistije su morski plodovi jer se hrane prirodnim izvorima hrane iz mora. Nema hormona, koncentrata….

 I FAZA – 2 dana

Prva faza se sastoji u dvodnevnom ciscenju organizma, uz dovoljno vitamina, minerala i enzima (ne vestackih multivitam.preparata):

  1. dan – pet puta dnevno voce ili sveze vocne sokove uzimati. Pozeljne su : ananas, jabuke, kruske , pomorandze , grejp… Banana je zabranjena
  2. dan – pet puta dnevno sveze ili obareno povrce sa umerenim zacinjavanjem (ovo ne podrazumeva majonez i slicne dresinge , vec prirodno sirce, maslin.ulje, zacine )

II FAZA  – 5 dana

U drugoj fazi preporuka je kako bi trebalo da se namirnice tokom dana kombinuju. Ovo su primeri a svako prilagodjava dan svojim mogucnostima, kao i afinitetima prema odredjenim namirnicama. Nije lako, ali svako ko je iskusio, osetio je koliko je njegov organizam “procvetao”

 – 1. dan –

Dorucak :surutka i voce

Uzina : 75g (srednja kriska) posnog sira i svez persun (ili rotkvice)

Rucak : skampi sa limunovim sokom , sargarepom (sveza  / barena) , zelena salata (alternativa za skampe : sushi , bela morska riba na rostilju bez prelivenog ulja)

Uzina : sveze paprike (salata od krastavca i svezeg persuna )

Vecera: salata od krastavca ili paradajza sa obarenom pastrmkom

 

 – 2. dan –

Dorucak :komad prepecenog hleba (neka od integralnih vrsta ), sa belim sirom i rotkvicama

Uzina : 100g dinje  / ananasa..

Rucak : mesano, dinstano povrce sa pirincem (kiniska varijanta )

Uzina : 2 kivija / grejp

Vecera: mesana salata sa dva fileta dimljenog lososa (ili kuvana jaja )

 

 – 3. dan –

Dorucak : salata od dinje , manga, ananasa…sa malo jogurta i sokom od pomorandze

Uzina : komad crnog hleba (crna kifla ) sa dva paradajza (ili u salati)

Rucak : pilece grudi sa dinstanim paradajzom i prazilukom ili (na rostilju ali bez prelivanja uljem , sa salatom paradajz, krastavac , paprika)

Uzina : sveza sargarepa i posan jogurt  (umesto povrca moze i jedna vocka)

Vecera: salata od barene spargle , sa krompirom i zelenom salatom (umesto spargle moze blitva i malo belog luka, ili brokoli, ili karfiol)

 

 – 4. dan –

Dorucak :surutka sa ispasiranom dinjom (ili posan jogurt a umesto dinje – sa jagodama)

Uzina : komad prepecenog hleba , neka integralna vrsta , sa posnim sirom i svezim krastavcem

Rucak : krompir sa belim sirom i rukolom

Uzina : dinja (ili grejp, ananas)

Vecera: salata od mladog luka i sveze paprike , komad kamember sira (ili sira slicne jacine , mocarela, ceder…)

 

 – 5. dan –

Dorucak :sremski sir sa dve kasicice soko od pomorandze i dzem od jagoda – ili casa svezeg soka od pomorandze , sremski sir premazan preko prepecenog integralnog hleba

Uzina : krastavci / paradajz/ rotkvice

Rucak : 100g svinjskog fileta sa barenim sparglama ili brokolima ili karfiolom i paradajz salata

Uzina : 2 kivija / grejp

Vecera: tost sa sukom i dinja (ili kruska )

(ovo su moje kombinacije, ali moguce su zamene svakako)

 

Related Posts