[intro]Istinska spoznaja koliko je vežbanje delotvorno za telo, ali i za našu psihu, biće dovoljan motivator da uvedete u svoju svakodnevicu. Ali, dok hormoni sreće (endorfin i serotonin) ne krenu redovno da se luče nakon treninga ili neke druge fizičke aktivnosti, bez obzira na sva saznanja, blagodeti koje činimo… otpor će se javljati.[/intro]

Uostalom, zašto pušači ne ostavljaju tek tako cigarete. Postoji nekoliko malih, ali delotvornih trikova kako da u svoju svakodnevicu uvedete fizičke aktivnosti , a da vremenom one postanu deo vas:

Ubrzavanje metabolizma – svi znamo da tokom godina metabolizam se usporava. Više nije tako lako izgubiti onih 5kg viška, kao pre 10 godina. Osećamo i manje energije u sebi, Uočavamo da iako jedemo istu hranu , količinu pojavljuju nam se blagi viškovi – jastučići na nekim mestima. Da ne spominjemo neprimetne znake i otežano izbacivanje toxina sa usporenim metabolizmom. Sve je to posledica usporenog metabolizma kako i perifernog na pojedinim mestima, tako I celog tela. Fizička aktivnost je definitivno odgovor. Metabolizam se tokom nekih aktivnosti ubrzava i preko 100%.

Preporuka za savladjivanje otpora i lenjosti je da krenemo sa 20 min, brzog hoda, vežbi, vožnje biciklom… vreme koje nije teško izdvojiti. Svaki dan 20min pokrenuće naše telo, pokrenuće metabolizam, osećaćemo se fantastično. Već sledeće nedelje povećajmo ovo vreme na 30 minuta. Da bi mogli da nakon toga krenemo i sa nekim aktivnostima u dužem intervalu.

Na ovaj način telo se postepeno navikava,pokrenuta je razmena materija, štetne izlaze brže vani, počinjemo osećati zadovoljstvo, da bi posle 3-4 nedelje to postao deo nas. Bez obzira što nemamo uvek 60 minuta na raspolaganju za vežbanje, a nekad nemamo ni 20 min telo itog dana kada ne vežbamo ima ubrzan metabolizam jer je sada već posle 4 nedelje počelo da radi po šablonu.

Bez obzira da li hodate, trčite, vežbate cross fit ili yogu, ili plivate… potrudite se da se pokrenete svaki dan, koliko je to moguće. Radi razbijanja monotonije (takodje jedan od faktora zašto se odustaje pre vremena) i pokretanja različitih grupa mišića, poželjno je kombinovati različite aktivnosti koje nam prijaju

Nekada će to biti 5 x nedeljno, nekada samo 2 x nedeljano, nekada više od 1h, nekada samo 20min, ali sve je bolje od totalne neaktivnosti. Pokrenite sebe i uživajte kako vam telo i misli ulaze u harmoniju.

Related Posts