Većina nas zna da je naš organizam, alkalna sredina (ili ti bazna). Za one koji ne znaju, sve sto unesemo u nas organizam razlaže se do krajnih proizvoda razlaganja (voda i ugljen dioksid kao najčešće) koji su kisele ili alkalne reakcije. Kako naš organizam ima pH oko 7,4 on je blago alkalan. Čim više konzumiramo “kiselu” hranu  poremećen je naš pH, odnosno nas organizam trpi ovu acidozu (kiselost), i da daje znake da je prekiseo. Česta i dugotrajna kiselost organizma mogu biti jako štetne za nas… Počinjemo da osećamo konstantan umor, smalaksaost, manjak energije, prehlade i slab imunitet… A mi jednostavno kiseli. Da napomenem da se ovde lista simptoma svakako ne završava, da su tu problem sa stolicom, gastritis, nadutost stomaka, česti grčevi, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja. Neki lekari čak tvrde da se maligne bolesti razvijaju samo u kiseloj sredini. Oni to potkrepljuju činjenicom da svi ljudi sa ovom dijagnozom, ujedno imaju i poremećen pH, odnosno značajno im je organizam kiseliji. Ako uzmete da analizirate ishranu tih ljudi neposredno pred otkrivanje bolesti, zaista to je uglavnom školski primer kisele ishrane: dosta šećera, industrijske prerađenje hrane, prženja, mesnih prerađenvina i nezdravo spremljena mesa, vrlo malo sirovog povrća i voća.

Zato menjanje nekih navika kod sebe značajno menjamo pH organizma, vraćamo zdravlje i energiju. Dovoljno je da se par dana hranimo alkalnije i da se već u našem telu pH reguliše. Kako ide vreme slava, jako “kiselih” trpeza setite se svaki put kada posle takvog ručka ili večere organizam vam zatraži kiselu vodu (prirodno mineralna – alkalna), on jednostavno trazi način da reguliše preveliku kiselost. Ukoliko želite da malo povedete računa, nije teško. Samo neka ¾ svih namirnica koje unosite bude alkalno, a ¼ kiselih. I ako možete zaboravite na industrijske prerađevine, prženje, pohovanje… sve je to vrlo kiselo.

Neke kisele namirnice: teletina, piletina, govedina, svinjetina, tunjevina, divljač, plodovi mora, sve mesne prerađevine, tu su i tresnje, mandarine, šljive, maline, višnje, nar, ananas, jabuka, breskva, kajsija, grejp, jagode… slatkiši!

Neke alkalne namirnice: brokoli, karfiol, crni, beli luk, đumbir, krompir (ali ne pržen), patlidžan, blitva, kelj, paprika, šargarepa, kupus, spanac, zelena salata, rukola, pasulj, celer, bundeva, lubenica, banana, kokos, smokve, avocado, limun, pomorandže (da, da), mango, kruške, seme bundeve, lan, mak, maslinovo i laneno ulje, ovas, ječam, sojino mleko, zeleni čaj i jabukovo sirce, verovali ili ne.

Možda nekom pomogne u dane kada spremamo organizam za viruse, slave… zimu.

Related Posts