Gubici su deo nas, deo svakog života. Plašimo ih se čak i pre nego spoznamo kolikih će razmere biti, oni fantastično rastu u mislima većine ljudi. Tu su da nas nauče koliko možemo bolje, koliko više, koliko ima snage u nama koju nismo do juče poznavali, koliko umemo da suze u sebi pretvorimo u gorivo.

Međutim, ne plašimo se toliko gubitaka , već se plašimo boli koju oni mogu da nanesu. A bol je samo tu da podseti da ima još neke duše u nama, kad nešto ili nekog izgubimo, da osvestimo jer to zaista oplakujemo ili se samosazaljevamo što se svetu drugačiji prikazujemo. Oni koji samo za fizičku bol znaju, bolje da dalje ne čitaju. Doćiće i njihov trenutak.

Mi ostali prihvatimo, pomirimo se, gubici neće nestati, a ni bol uz njih. Nekad će trajati duže, nekad kraće ali će ga uvek biti. Nekad bol izazvana onim što smo nekad bili, ili nekom bili, nekim pogledom, dodirom koga više nema, napajanjem sebe nečijim prisustvom, pažnjom, delima, momentima koje nismo registeovali dok ih nismo u sećanjima iskopali. Ne znam, vidimo li istim očima šta se dešava, ili ima i onih koji su odlučili da žmure. Ali gubici su svuda oko nas, neki nas lično dotaknu, zabole, neki ne. Ali, tu su.

Kako živeti s tim, kada će proći bol? Pitanja su kojima se mučimo, a odgovor…pa tu je gde je bol i nastala. Samo zagrliti sve svoje boli i pretvoriti u ljubav, prema sebi, tom biću od koga svi pa i mi toliko mnogo očekujemo. “Svaki strah nestaje kad upalimo svetlo”. Mora, (mada ne volim ovu reč) svako od nas naći svoj patent za dalje, ali žrtvu ili visibabu ne možemo više glumiti. Moj je okrenuti se srcem nebu i reći: “hvala za sve gubitke, sve što je bilo i neka ide dalje po planu i programu, ja sam spremna. Navikla sam na izenadne i prekide i gubitke bez objašnjenja, ili zaključka zašto, navikla sam na promene toka života naglo, bez najave  više puta, na uzaludnost planiranja. Zato raspali nebo svojim gromovima jako, a ja ću još jače zavoleti svoju bol, odnosno zavoleti sebe!”

Naći lepotu i mir dok ste izloženi „haosu“ i gubicima, je stanje visoke svesti a pobede najvrednije.

 

Related Posts